Skogsbruket har i princip fortgått “som det alltid gjort”, i strid med EU-lagstiftning, svensk lagstiftning och negativ inverkan på beslutade miljömål, biologisk mångfald och klimatförändring. Vi har därför inom miljörörelsen ett ökande engagemang för bevarandet av skog med höga naturvärden. 

Inom Västernorrlands och Jämtlands län har vi de senaste två åren haft möjlighet att genom en anställd skogskoordinator samordna engagemanget och driva en mängd avverkningsärenden till domstol. Samarbete har även skett med andra föreningar som engagerar skogsaktiva. Arbetet har varit mycket framgångsrikt: vi har medverkat till att förflytta rättspraxis, ökat kompetensen hos våra skogsaktiva, engagerat fler skogsaktiva samt uppmärksammat myndigheter och allmänhet på att myndighetsutövningen inom skogsbruket haltar kraftigt!

 Inom våra två län har vi under föregående två år drivit ca 260 ärenden. Av dessa har vi vunnit nästan 90 ärenden och förlorat 46. 130 ärenden är fortfarande pågående. Denna statistik säger oss att vi använt rätt verktyg för att nå målet att skog med höga naturvärden ska undantas avverkning. Allt i enlighet med Sveriges och EU:s lagstiftning samt FN:s globala mål och svenska miljömål.

Det är helt avgörande att vi lyckas engagera många ideella i arbetet. Men det är också helt avgörande att det finns en person (skogskoordinator) som kan samordna arbetet. Att ha överblick över alla ärenden är också viktigt för att prioritera arbetet rätt och kunna se framgångsfaktorer.

Positiv återkoppling till våra ideella, i deras insatser, är också mycket viktigt för att hålla engagemanget uppe. Dessa uppgifter kan inte läggas på ideella krafter, utan måste som tidigare två år skötas av en skogskoordinator.